На Антарктикот измерена највисока температура во историјата

Истражувачката станица на Антарктикот ја измери највисоката температура досега на тој континент, додека глобалното затоплување предизвикува зголемени стравувања од топење на мразот.

Базата „Есперанца“ во северниот дел на Антарктико, измерила 18,3 степени – највисока температура во историјата, објави Светската метеоролошка организација.