„Бомбите“ ќе бидат само индиции во истрагите, дали ќе пропаднат дел од предметите на СЈО?

„Бомбите“ односно незаконски прислушуваните материјали кои лидерот на СДСМ, Зоран Заев ги предаде во Специјалното јавно обвинителство ќе бидат докази само во случаите за кои се покренати обвиненија до 30 јуни 2017 година, односно 18 месеци од предавањето на материјалите, во истрагите ќе бидат индиции, а во предистрагите нема да се користат ниту како индиции.

Ова го предвидува членот 110 од законот за јавно обвинителство до кој дојде „Фокус“ којшто синоќа беше усвоен на владина седница откако во него беа вградени барањата на Независната пратеничка група на ВМРО-ДПМНЕ која треба да го обезбеди двотретинското мнозинство за носење на законот во Собранието.

„Материјалите и транскриптите од материјалите од незаконски прислушуваните материјали за предметите покренати по 30 јуни 2017 можат да се користат само како индиции и на нив не може да се заснова обвинителен акт или обвинителен предлог и истите не можат да бидат предложени и употребени како доказ во постапката по поднесениот обвинителен акт или обвинителен предлог “