Виена ќе дава билети за музеј и театар на оние кои ќе го оставаат автомобилот во гаража

The Burgtheater (Imperial Court Theater) is the Austrian National Theatre, Vienna, Austria., Image: 495891174, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Edward Westmacott / Alamy / Alamy / Profimedia

Ако сте во Виена и се возите на јавен превоз, велосипед или прошетка, освен свеж воздух и физичка активност, ќе добиете и бесплатен билет за посета на музеј или театар.

Градот Виена воведе нова апликација за патување без автомобили. Оваа апликација го препознава користениот вид превоз и ги наградува оние со градски, велосипед или пешачки билети за посета на музеи и театри.

The Burgtheater (Imperial Court Theater) is the Austrian National Theatre, Vienna, Austria.

Апликацијата работи со пресметување на заштедата на јаглерод диоксид. За секоја заштеда од 20 илјади американски долари, клиентот добива „културен знак“ што може да го размени за бесплатен билет за театар или музеј.

“Просечниот жител заштедува 20 килограми јаглерод диоксид со тоа што не го користи автомобилот околу две недели“, рече водачот на проектот Кристина Хубин.