Во жештината на кампањата: како еден килограм кокаин стана 1,3 тони

Меѓународната акција за заплена на дрога во скопското село Крушопек е еден од главните показатели каква веројатно ќе биде кампањата за изборите на 12 април. Некои полициски извори, намерно или не, погрешно ги брифираат новинарите околу количеството на кокаинот што се барал во Крушопек, па одеднаш Македонија станува земја како да е во карипскиот басен каде се шверцува дрога од Колумбија за да се префрли во САД. Количеството на кокаинот што се барал е толку фантастично што речиси е невозможно да се поверува во таквите податоци.

Па, сепак… „високите полициски извори“ за повеќе медиуми брифираат дека 1,3-те тони требало да завршат во Македонија, според договорот со италијанската полиција и обвинителите. Па, сепак… „станува збор за контролирана пратка од 1,3 тони. Во договор на двете служби беше одлучено најголем дел од пратката да заврши во Италија, а во нашата држава да биде најден само еден килограм“, пак брифираат полициски извори.