Во Штип се одбележуваат 148 години од раѓањето на Гоце Делчев

Штип денеска го чествува раѓањето на најголемиот револуционерен деец Гоце Делчев. Во штипско Ново Село на спомен рељефот на зградата, каде што порано учителствувал Делчев, а сега е ректорат на Универзитетот „Гоце Делчев“ беа положени букети цвеќе од делегации и претставници на локалната власт, државни институции, политички партии и од Општиснката организација на Сојузот на борци-Штип.

Во пригодната реч пред спомен рељефот беше истакнато дека Делчев е роден денеска во Кукуш, средното образование го стекнува во машката гимназија во Солун, по што се запишал во Военото училиште во Софија. Во есента во 1894 година добил учителско место во штипско Ново Село, каде што веќе работел револуционерот Даме Груев,а во Штип веднаш почнал со активностите на Внатрешната револуционерна организација и активно се вклучил во проширувањето на организацијата.