Вучиќ очекува притисок врз Србија поради „Панцир“

Српскиот претседател Александар Вучиќ рече дека Србија е единствената во регионот што имала ракетен систем „Панцир С2“. Тој посочи и дека тоа е одбранбена алатка што ја прави Србија посилна и воената неутралност „суштинска“, додека ја зајакнува својата политичка позиција. Нема сомнение дека „Панцир“ во исто време ќе биде причина за зголемен притисок врз Србија, рече Вучиќ.

По повод пристигнувањето на двата системи, од вкупно шест, Александар Вучиќ рече дека станува збор за скапо, но исклучително вредно оружје.

Вучиќ, во утринската програма на ТВ Прва, рече дека рускиот претседател Владимир Путин го советувал да купи „Панцир“, што се покажало како одлично во конфликтот во Сирија.