ДРАМАТА СО ПАСОШИТЕ ПРОДОЛЖУВА: На граѓани им се враќаат старите пасоши, зашто новите не им се готови

0
50

Драмата со пасошите продолжува. „Слободен печат“ веќе пишуваше дека граѓаните се жалат дека не можат да закажат термин за вадење пасош, но и дека за пасош чекаат многу подолго од законски пропишаниот рок.

Со тоа, Законот за патна исправа брутално се крши. Според него, ако некој аплицира за пасош во редовна процедура треба да го добие документот за 15 работни дена. Овој рок, не само што се пречекорува, туку проблем е и самото закажување термин. На телефонскиот број 072 92 92 92 никако не може да се закаже за пасош. Се чека по околу 5 минути од повик, по што линијата автоматски се прекинува и така – со часови.

Како што дознава „Слободен печат“ особено алармантна е ситуацијата со пасошите и другите лични документи во Скопје, до тој степен што на некои граѓани им ги враќаат старите пасоши, зашто новите не им се готови.