Конечно и во Македонија пристигнаа реагенсите за коронавирусот

Корона вирус ќе се испитува и во Институтот за јавно здравје.Надлежните потврдија, дека регенсите за дијагноза на корона вирус пристигнале во Македонија. Но, она што останува да виси, е – дали имаме доволен број на заштитна опрема во случај вирусот да стигне во земјава.Медицинските лица се загрижени поради големата брзина на ширење на заразата, и велат дека се подготвени, ама проблем е недостигот на заштитна опрема. Министерот за здравство Венко Филипче пак вели – за почеток, имало доволно.

Во меѓувреме, епидемијата на корона вирусот – не стивнува .Бројката на заразени порасна на над 24.500 , починати се близу 500 луѓе. СЗО будно ја следи состојбата, и упати повик до сите министри за здравство итно да ја унапредат размената на податоци за новиот вид на коронавирус.