Коронавирусот и новата „инфодемија“: Јадете повеќе лук!

Верувате ли дека нешто се случило затоа што некој или нешто го предизвикало тоа со умисла или намера? Истражувањата покажуваат дека повеќето луѓе веруваат. Психологијата зад теориите на заговор е нешто што научниците одново се обидуваат да го објаснат иако феноменот постои веројатно исто толку долго колку што постои и човештвото. И секогаш одново се актуелизира кога имаме сиуации како постојната: ширењето на вирусот.

Лекарите и научниците упорно укажуваат дека постои едноставен начин да се заштитите од него: редовно миење на рацете и избегнување контакт со заболени лица. И толку.

Но доколку прошетате по инфо-просторот набрзо ќе разберете дека „ве лажат“! И тука се наметнува дилемата: во што е полесно да се верува.