Лаги околу коронавирусот: Амазон забрани продажба на милион производи

Амазон објави дека во минатите недели забрани продажба на милион прозиводи поради невистинити тврдења дека лекуваат болести предизвикани од коронавирусот, односно дека штитат од зарази.

Досега ширум светот од коронавирусот починале најмалку 2.800 луѓе. Првиот случај на зараза е забележан при крајот на минатата година во кинескиот Вухан, а денеска бројот на нови случаи во други земји го надминува оној во Кина.

Амазон, ставиле под лупа многу производи кои тврдат дека нудат заштита од заразата. Италијанските власти поднеле казнена пријава против овој трговци кои ги мамеле луѓето со такви тврдења, продавајќи заштитни маски и сретства за дезинфекција со зголемени цени.