Македонија енергетски ќе се поврзе и со Албанија

0
101

Како што истакна генералната директорка на МЕПСО, Ева Шуклева, со реализација на ваквите проекти се обезбедува поголема стабилност и доверба во нашиот електроенергетски систем и подобро поврзување со енергетските системи во регионот.

-Со изградба на 400 киловолтниот далновод „Битола 2“ ќе се овозможи поврзување на електропреносните системи на Македонија и Албанија како последна земја од регионот со која нашата земја досега не беше енергетски поврзана. Овој далновод е дел од „Коридорот 8“ и ќе значи транзит на електрична енергија од Бугарија преку Македонија и Албанија до Италија. За изградба на овој далновод се склучи договор со „Енергоинвест“ од Република БиХ во износ од 17,22 милиони евра заем од ЕБРД и грант од „Балкански инвестициски фонд“, истакна Шуклева.