Машиновозачите ги запреа возовите

Возовите запреа со сообраќај. Од утринава целосно е во прекин и патничкиот и товарниот транспорт во земјава. Машиновозачите се на работните места, но ја бојкотираат работата. Велат возовите нема да возат се до исполнување на нивното барање за зголемување за 10 проценти на надоместокот за квалитет.

Бараме квалитетот сега ни е 30 проценти, да ни биде 40 проценти. На редовните саати значи 40 проценти квалитет, односно само уште 10 проценти. Просечната плата на машиновозачите во моментов е 18.600 денари. За тоа имаме барање и ќе го бараме со новата влада доаѓање после изборите за зголемување на просечната плата, а сега во моментов тоа што го бараме е за некаде 1.500 денари по човек, вели претставникот на машиновозачите Душко Чакаровски.

За МЖ „Транспорт“ пак виновник за незаконскиот прекин со работа е токму Чакаровски. Велат останатите синдикати не го подржуваат овој штрајк.

На ден 04.02.2020 година во 09.15 часот од страна на Претседателот на Независен Синдикат на машинскиот персонал – Душко Чакаровски, кој без да достави соодветна документација се претставува како претставник на целокупниот машински и извршен персонал незаконски поттикна и предизвика прекин на работата т.е. на железничкиот товарен и патнички сообраќај, велат од МЖ „Транспорт“.