Новите „нијанси“ на законот за јавно обвинителство

Случаите кои некогаш беа во надлежност на СЈО, а ги презеде државниот обвинител Љубомир Јовески да бидат распределени по јавните обвинителства за натамошно гонење. Ова е една од промените кои се предвидени со новиот Закон за јавно обвинителство. Според предложеното решение постапките покренати од поранешното специјалното јавно обвинителство продолжуваат, а тоа се гарантира со новото законско решение.

Владата синоќа ги повлече законите за ЈО и за Совет на јавни обвинители откако претходно ги достави до Собрaнието. Подоцна со образложение дека било направено техничко усогласување на две законски одредби, повторно ги достави во Собранието, а пратениците ја изгласаа потребата од нивно донесување по скратена постапка. Во текот на денот пак, иако беше соопштено дека е обезбедено двотретинско мнозинство, партиите на Албанците најавија дека нема да поддржат решение со кое се амнестираат криминалци, алудирајќи на членот 110 од законот.