Пасошката криза ќе се решава со рестрикции

За последните 4 илјади пасоши ќе има рестрикции за издавање, одлучи владата на синоќешната седница.

Без итна постапка, и предност за оние со ургентни потреби – медицински или професионални. Тоа ќе биде рецептот по кој МВР ќе ги издава последните околу 4 илади преостанати патни исправи пред да дојде новата пратка планирана за 24-ти март.

Новата методологија ќе ја утврдува врвот на министерството и оној техничко-политички и оној професионален-полициски на состанок утре, откако владата не го прифати барањето на министерот Наќе Чулев да се формира работна група за надминување на пасошката криза.

Владата синоќа на седница одлучи, министерот и МВР сами да најдат решение, а од друга страна преку телфонски јавувања до германската фирма Веридос и до кабинетот на кацеларката Ангела Меркел ќе се бара побрза испорака на доцна нарачаните пасоши.