Унгарско-словенечка политичко разузнавачка операција за рушење на Преспанскиот договор

Словенечкиот портал „necenzurirano.si” објави детали за политичко-разузнавачка операција во триаголник Будимпешта – Љубљана – Скопје. Ова истражување во целост ги потврдува тврдењата на Нова ТВ објавени на 8 мај во 2018 година со наслов „Орбан во акција за спас на мегафоните на Груевски“

Во последните години, унгарскиот политички врв, преку една од словенечките банки и помагачи во Словенија, спроведува огромна меѓународна операција за политичко разузнавање и подршка на медиуми блиски до ВМРО ДПМНЕ во Македонија. Целта на оваа операција е да се собори владата на Зоран Заев и Преспанскиот договор кој на Македонија и обезбеди членство во НАТО, пишува „necenzurirano.si“

Во операцијата, клучна улога играат сопственици на круг унгарски медиуми блиски до партијата на Јанез Јанша, СДС, финансирани во тоа време од компании од непосредниот круг на Виктор Орбан, премиер на унгарската влада. Словенечкиот портал објави дека во нивната редакција добиле документи, податоци и информации од повеќе земји. Документите, како што пишува порталот, докажуваат дека најмалку три компании, тесно поврзани со унгарската владејачка партија Фидес, оствариле најмалку четири милиони евра во една фаза од работењето од август во 2018 година од кои – 1,5 милиони евра дознаки од унгарски извори остануваат во Словенија, а преостанатите 2,5 милиони евра заминале во Македонија.