Филипче: Едно лице од Струмица се тестира дали има коронавирус

Пациентката кај која како прва беше откриен корона вирусот, останува до сега единствена. Нејзината општа здравствена состојба е добра и стабилна, не покажува знаци на евентуални идни компликации и можеме да кажеме дека влегува во фазата на опоравување, истакна на денешната прес-конференција министерот за здравство д-р Венко Филипче.

Лицата кои биле во контакт со оваа пациентка се сѐ уште во домашна изолација под медицински и безбедносен надзор, и тој процес се одвива во позитивна насока.

Министерот Филипче информираше дека со здравствените власти вчера стапило во контакт лице од Струмица кое во земјата се вратило од северна Италија на 22 февруари и кој самиот се ставил во изолација во периодот додека е во земјата. Тој се одзвал на апелите на здравствените институции и самиот се јавил во Центарот за јавно здравје и сега е под лекарски мониторинг.