Цако стана дел од тимот на Град Скопје

Александар Матовски, лице со Даунов синдром познат како Цако од денеска е дел од тимот на Град Скопје. Цако ќе биде ангажиран во одделението за социјала, детска и здравствена заштита, бидејќи, како што соопшти на денешната прес-конференција градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов, неговите афинитети се насочени точкму кон таа област, а неговите познавања за целните групи очекуваме да помогнат во унапредување на социјалните услуги на граѓаните.

– Нашиот нов колега е лице со Даунов синдром со високо образование, амбициозен и подготвен за предизвици, подготвен да покаже дека и лицата со каква било попреченост можат подеднакво да учествуваат во општествените процеси и да се грижат за заедницата, посочи Шилегов.

Тој додаде дека е особено горд што како градоначалник учествува во рушењето на стереортипите и предрасудите поврзани со овие лица, бидејќи смета дека сечиј капацитет може да се искористи и соодветно да придонесе за развој во општеството.