Вучиќ ја затвора границата со Македонија, алармирани безбедносните служби по најавите за наплив на мигранти

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ издал упатства во случај на голем мигрантски притисок до Македонија. Налогот за приправност е доставен до војската, полицијата и припадниците на БИА.

Српските медиуми јавуваат дека Вучиќ дал налог речиси херметички да се затвори српската граница кон Македонија, доколку дојде до наплив на мигранти кои веќе со денови се обидуваат да влезат во Грција од турска страна.

Според „Новости“, Вучиќ се одлучил превентивно на ваков чекор водејќи грижа пред се за националната безбедност.

Вучиќ, пишуваат српските медиуми, секојдневно добивал оперативни податоци од безбедносните служби откако турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган ги отвори границите и ги пушт мигрантите. Српскиот претседател бил цврст во уверувањето дека Србија, доколку биде потребно, ќе ја заштити својата територија и нема да стане „паркинг за мигранти“.