Гутереш – Стравот од Корона да не стане вирусен, напротив да се бориме заедно против овој вирус

Генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутереш ги повика луѓето и нациите да се обединат против заедничката закана од Ковид-19, јави ДПА.

-Ова е повик за одговорност и солидарност, како обединети нации и како обединети поединци.Додека се бориме со вирусот, ние не смееме да дозволиме стравот да стане вирусен.Заедно, сè уште можеме да го промениме текот на оваа пандемија, но тоа значи решавање на неактивноста. Најдобрите научници ни кажуваат дека доколку државите откриваат, тестираат, третираат, изолираат, трагаат и ги мобилизираат своите луѓе како одговор, можеме да одиме на долгиот пат кон ублажување на преносот на заразата, изјави Гутереш.