Димовски: Никогаш не сум учествувал во собирање на средства за финансирање на ВМРО-ДПМНЕ

Пратеникот Илија Димовски денеска на рочиштето за случајот „Талир“ го даде својот воведен говор. Тој истакна дека ќе докажел дека не е виновен.
Обвинетиот Димовски наведе дека колективната одговорност за лица кои вршеле активности за ВМРО-ДПМНЕ во овој предмет не ја гледа, на пример, како што рече, кај обвинителите во СЈО кои по истиот колективен пристап би можеле да сносат одговорност во друг предмет каде се утврдува одговорноста за дејствијата преземени за институцијата во која работеле.
– Според ниту еден закон јас сум немал позоција на одговорно лице за материјално финансиско работење на партијата, но обвинителството по принцип на колективна одговорност одлучува да покрене обвинение против мене и неколку лица. Второ, со ниту еден паритски акт сум немал функција на раководно лице во партијата. Сите функции биле како член на колективни органи и тела. Трето, ниту еднаш не сум прифатил финансиски или материјални обврски во име на партијата или сум склучил било каков договор со кој би прифатил финансиско оптеретување во име на партијата, изјави Димовски.
Ќе докажам, рече тој, дека никогаш не сум учествувал во собирање средства за финансирање на партијата и ниту сум знаел дека воопшто постои финансирање за кое обвинува ЈО.
– Исто така, ќе докажам, односно обвинителството нема да успее да докаже дека сум организирал уплата на средства, освен кога јас лично еднаш годишно од моја сметка сум вршел уплата на лично средства како членарина и донации на партијата. Дотолку што сите ревизорски извештаи за финансиското работење на партијата ВМРО-ДПМНЕ се позитивни и без ниту една забелешка, изјави Димовски.