До три години затвор за оние што нема да ја почитуваат мерката за самоизолација

Полицијата ги засили проверките на лицата со симптоми на Коронавирусот. Според МВР, заклучно денеска напладне, во самоизолација има 2.268 лица, од кои 1.000 се во Скопје. Со одлука за здравствен надзор, во моментов има 365 лица во целата држава, од кои 230 само во Скопје. Министерот за внатрешни работи, Наќе Чулев рече дека се предвидуваат казни од 2.500 евра до три години затвор за кршење на уредбите на институциите.

Обвинета е и поранешната директорка на Клиниката за дерматологија, Нина Цаца Билјановска, која се вратила од Италија на 29 февруари и продолжи да работи иако била позитивна со Ковид 19. МВР објави дека во последните два дена има јавување за 402 случаи на непочитување на мерките. Сличен случај во Битола заврши со физичка пресметка меѓу соседите поради непочитување на самоизолацијата. Министерката за правда Рената Дескоска рече дека мерките за безбедност може да се зголемат сè до воведување на полицискиот час доколку оние мерки што се на сила продолжат да бидат непочитувани.