Заев: Администрацијата со плата од 14.500 денари во април и мај

Државата планира задолжување со 600 милиони евра за одржување на ликвидноста на буџетот во битката со финансиските штети од коронавирусот. Владата ќе побара 400 милиони евра заем од странски банки до издавање на еврообврзницата. Овој заем ќе биде со рок на доспевање од 12 месеци со каматна стапка под 2.75 и ќе се отплаќа со средствата кога ќе биде издадена новата еврообврзница.

Дополнителни 87 милиони да се повлечат од ММФ, а од 100-120 милиони евра од Светска банка. Со овие пари, вели министерката за финансии Нина Ангеловска, дури и во најцрното сценарио ќе бидат обезбедени средства за финансирање на покрупни мерки за стопанството и заштита на работните места.

„Во услови на намалена економска активност, согласно тоа овој шок очекуваме дека ќе биде најголем во вторниот вартал од годината. Во третиот кварта се зборува за одреденастабилизација и опоравување, а во 4 да имаме комплетно опоравување и да може да се очекува и раст. Тешко е да се предвиди како годината ќе заврши и ќе се движи“, вели Ангеловска.

Со вториот сет на мерки кои Владата планира да ги објави наскоро, вели Ангеловска, фокусот ќе се стави на тоа да нема отпуштања од работните места во стопанството. На прашањето на Алсат, дали мерките ќе може да ги користат и фирмите кои важат за загубари и кои ќе бидат критериумите за финансиска поддршка, таа рече дека допрва ќе се објават. Министерството за финансии нема анализа колку работни места досега се изгубени и колку ќе се соочат со овој проблем во иднина и дали веќе се забележува намалување на платите.

„Јавноста ќе биде информирана за точно како ќе се трошат средствата, мерките ќе бидат презентирани, тогаш ќе може да се одговори на прашањата колку секоја мерка го чини буџетот, како е финансирана. Во овој момент, анализите не ги насочуваме на колку работни места ќе бидат загубени, туку ги креираме и насочуваме за секое работно место го заштитиме и зачуваме и секој еден граѓанин да не остане без приходи“, додава Ангеловска.

Извор Алсат