Коронавирусот го затвори Лувр

Бројот на заболени од коронавирусот во Франција надмина 100. После подолг период на контрола на заразата, последните три дена, секојдневно се појавуваат по десетина нови случаи. Фамозниот „нулти пациент“, оној од кого се почна во областа Оаз, на стотина километри северно од Париз, и натаму е на интензивна нега. До тогаш постои реална опасност заразата од ова жариште да продолжи да се шири со геометриска прогресија.

Властите поради сето ова прибегнаа кон рестриктивни мерки, па во ризичните региони на луѓето сериозно им е советувано да излегуваат од становите само во случај на итна потреба или ако одат во набавка на продукти.

Опасно е во регионот на Горна Савоја, како и во врска со турстите дојдени од Египет, а раширени низ целата територија.