Луксембург од денес е првата европска држава со бесплатен јавен превоз

Од денес на 1 Март 2020 година, Луксембург ќе стане првата земја во светот што ќе добие бесплатен јавен превоз. Властите направија таков потег со надеж дека ќе го намалат бројот на автомобили по патиштата, во согласност со долгорочниот план за намалување на емисијата на стакленички гасови. За таа цел, автобускиот систем низ целата земја ќе биде електрично управуван до крајот на годината.

Двесте илјади жители има градот Луксембург. И уште толку луѓе доаѓаат на работа секој ден во градот затоа што живеат надвор од земјата заради високата цена на домувањето. Поради ниската цена на горивото нешто повеќе од евро, огромното мнозинство патува со автомобил. Како резултат на тоа, има огромна гужва во секојдневниот живот на автопатите, додека емисиите драматично растат. И тоа мора да се промени, според властите во Луксембург.