Од Банско неделно се откупуваат над двесте илјади парчиња лути пиперки

Задоволен е од откупните цени и посакува тие да се задржат на сегашното ниво.

-Досега берам три пати и можам да кажам дека немаме никаков проблем со пласманот. Некои, кои почнаа порано со производството, бројат и до десет берби, вели Тренчовски.

Иако шпицот на бербата е за десетина денови, додава, сепак побарувачката не стивнува.

-Може во наредните денови да се почувствува недостиг од лута пиперка, но тоа ќе трае кратко. За нас е важно сегашната отупна цена од пет денари за парче да се задржи во наредните два месеца и добро ќе е доколку не падне одеднаш, смета Тренчовски, еден од најголемите прозводители на лути пиперки во селото Банско.

Традиционално лутите пиперки од Банско се првата градинарска култура која се бере во Струмичко. Засега за неа има интерес од домашните пазари и од Косово.