Партиите ги официјализираат изборните листи, СДСМ вечерва ќе ги објави на конгрес

На три дена пред крајниот рок за доставување на конечните листи до Државната изборна комисија, владејачката СДСМ вечерва одржува Конгрес на кој раководствто на партијата ќе гласа за селектираните кандидати кои ќе се најдат на изборните листи.

Потврда од СДСМ за носител на Изборна единица пристигна единствено од Зоран Заев, кој најверојатно ќе биде носител во четворка, а најави дека паралелно ќе имаат тандем од двајца носители маж и жена во рамки на нивниот концепт за еднаква родова застапеност. Заедно со него, во трката ќе влезе потпретседателката на партијата Радмила Шеќеринска.

Коалициските партнери на СДСМ, БЕСА, синоќа на Централно собрание ги официјализираа нивните кандидати. Ќе влезат во изборниот процес со 14 кандидати, а девет од нив се во шестата изборна единица, каде што носител е претседателот на партијата Билал Касами.