СЕ ЗАТВОРА ШЕНГЕНЗОНАТА, ИТАЛИЈА И ШПАНИЈА БРОЈАТ ЖРТВИ

Привремено затворање на Шенген зоната и рестрикција на движењето низ земјите од европската унија, се дел од мерките за заштита од коронавирусот кои планираат да ги воведат првите луѓе на Унијата.

Од Европската комисија велат дека иако треба да се гарантира интегритетот на внатрешниот пазар и слободното движење, главен приоритет во моментов е здравјето на граѓаните и ограничување на заразата.

„Ги информиравме нашите партнери од Г7 дека сакаме да воведеме привремени рестрикции за патувања кои не се неопходни за да не се шири вирусот, треба исто така да избегнуваме патувања кои не се неопходни за да не се зголеми притисокот врз нашите здравствени системи, ќе има исклучоци за доктори, медицински сестри, научници кои работат на коронавирусот како и лица кои работат преку границата.“ – изјавио Урсула фон дер Лајен – претседателката на Европската комисија.