Филипче: Апелирам граѓаните да останат дома и движењето да го сведат за најитни потреби (Во живо)

Во државата во моментот има 18 позитивни на коронавирус , од кои шестмина од вчера.

Министерот за здравство Филипче рече дека пациентите на Инфективната клиника , сите 15 се во стабилна состојба .

Во државата во моменто т има вкупно 14 позитивни на коронавирус , од кои шестмина од вчера.

Министерот за здравство Филипче рече дека има лица кои се тестираат на коронавирус од Кичево , Штип , од Охрид и две родилки од Дебар, не се пред породување , но се донесени за да се направат тестови. Има околу 120 респиратори , од кои 90 во Скопје.

Целиот медицинаски персонал од јавни и приватни установи се организирани за да работат во болниците . Ќе се координираат телефонски .

Назначен е шеф на кризниот штаб во боницата во Дебар , кој ќе тргне кон градот и ќе ја организира работата таму. Болницата во Козле ќе се опреми за да прими евентуално болни деца.