Хрватска испраќа полициски патролни бродови на грчко-турската граница

Хрватската полиција ќе испрати уште еден полициски патролен брод во Егејското море, како помош за грчката крајбрежна стража во справувањето со новиот бран мигранти.

Како што јави дописникот на МИА, хрватските власти се решиле на ваков чекор по последната ескалација на состојбата на границата и очигледната помош што и е потребна на Грција. Началникот на хрватската полиција Никола Милин изјави дека во оваа фаза тие се сконцентрирани во обидите директно да им помогнат на грчките гранични служби.

– Ние веќе имаме 18 полицајци на грчко-турската граница. Ова е практично границата на Европската унија и ние активно ја следиме ситуацијата. Одлучивме во Грција да пратиме уште едно пловило, а друго веќе извесен период таму патролира, изјави Милин.