Шпанија со рекорден број на починати за едноденоноќие

Во Шпанија изминатата ноќ починале 832 луѓе, со што вкупната бројка на починати надмина пет илјади и 600, соопшти Министерството за здравство. Ова е раст од 17 проценти на смртната стапка од корона во земјата, додека бројот на заразени се искачи на над 72 илјади.

Шпанските лекари соопштуваат дека позитивно е што се зголемува и бројот на оние кои заздравуваат од инфекцијата. Тестовите на три илјади луѓе се негативни на корона во изминатото деноноќие, со што вкупната бројка на оние кои прележале Ковид 19 во Шпанија изнесува 12 илјади и 200.

Додека се чекаат новите податоци од Италија, според најновите биланси, во светот досега се регистрирани 613 илјади 829 луѓе заразени со новиот коронавирус. Досега починале 28 илјади и 200, додека оздравени се 137 илјади.