Бајрактар: Отпуштањата да бидат како технолошки вишок, а не со спогодбени откази

Доколку работодавците не можат да ги задржат вработените поради последиците предизвикани од пандемијата со КОВИД-19, тогаш отпуштањето да биде како технолошки вишок, а не со спогодбени откази, за вработените да имаат право да се пријават во Агенцијата за да добијат надомест, апелираше денеска заменик-министерот за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар во информативната видеосесија на Владата на тема од социјалната заштита.

-Доколку вработените бидат уценети од самите работодавачи, тогаш ги повикуваме да се обратат до Државниот инспекторат за труд, бидејќи ова е прекршување на правата утврдени со Законот за работни односи. Ова е важно да се нагласи за вработените никако да не потпишуваат спогодбен отказ од работа, бидејќи ќе останат без надоместоци. Најмногу апелираме до работодавците – во овие тешки моменти треба да бидеме сплотени, солидарни, затоа што со самата спогодба вработениот ќе го оставиме и без плата, и без надомест кој се дава од Агенцијата за вработување, рече Бајрактар.