Бројот на починати во САД надмина 21.000, прогласена состојба на голема катастрофа

Со 1.830 починати во последните 24 часа САД ја надминаа Италија во бројот на смртни случаи од Ковид-19. Забележувајќи по 30-тина илјади случаи дневно во изминативе 10 денови, бројот на заболени во САД надминува 530.000, четири пати повеќе од втората најпогодена држава во светот Шпанија со 166.000. Во САД има повеќе од 21.700 починати од почетокот на епидемијата поради што состојба на голема катастрофа е прогласена во сите сојузни држави, прв пат во историјата на земјата. Безмалку половина од починатите во САД се од сојузната држава Њујорк која е најпогодена со повеќе од 181.000 заболени и токму поради тоа локалните власти одлучија да ги затворат училиштата до крајот на учебната година.

Ќе биде ли праведно кон целата просветна заедница да ги отвориме нашите училишта во тој момент, било кога од сега до крајот на јуни. И по многу внимателно разгледување денеска објавувам дека во градот Њујорк државните училишта ќе останат затворени до крајот на оваа учебна година, соопшти градоначалникот Бил Де Бласио.