Вакцината за коронавирус би можело да се појави во продажба уште во октомври

Поточно, вакцината е произведена од научници од Оксфорд, а СИИ планира да започне со производство на вакцината во рок од две до три недели. Се разбира, колку успешен ќе биде тестот врз луѓе зависи од влегувањето на пазарот на вакцината на пазарот.

„Нашиот тим тесно соработува со д-р Хил од Оксфорд и очекуваме производството да започне во следните две до три недели. Ќе произведуваме пет милиони дози месечно во првите шест месеци, така што се надеваме дека ќе го зголемиме производството на 10 милиони во истиот период.

Очекуваме вакцината да биде пуштена во продажба во октомври само доколку тестовите се успешни со неопходните проверки за безбедност и ефикасност. Со тоа, ние го започнуваме процесот на производство на наш сопствен ризик, така што имаат доволно дози за сите доколку клиничките испитувања се покажат успешни “, истакна Пунавала.