Германија и Луксембург ќе прифатат деца на мигранти од Грција

Регионалната влада на Долна Саксонија објави дека малолетните лица најпрво треба да поминат двонеделен карантин во таа држава пред да бидат испратени во други делови на Германија.

Според извештаите на Dpa, Германија со Луксембург организираат чартер лет.

„Ова е позитивен пример за другите членки на ЕУ кои изразија желба да добијат малолетни лица“, рече денеска грчкиот министер за миграција Јоргос Комуцакос.

Летот ќе се случи во наредните денови во соработка со Агенцијата за бегалци на Обединетите нации (УНХЦР) и Меѓународната организација за миграција (ИОМ).

Во моментов има околу 100.000 мигранти во неколку десетици кампови во Грција. Повеќето од камповите се преполни.