Ден на жалост во Кина по жртвите на коронавирусот

Денот на жалост се совпаѓа со почетокот на годишниот празник Кингминг, познат и како Ден на предците, кога милиони Кинези им оддаваат почит на починатите членови на нивните семејства.

Во 10 часот по локално време, земјата со триминутно молчење им оддаде почит на сите кои им подлегнаа на ефектите на коронавирусот, вклучувајќи лекари и медицински сестри. Автомобилите, возовите и чамците вклучија сирени.

Во седиштето на владата, претседателот Си Џинпинг и другите кинески лидери им оддадоа почит на починатите пред националното знаме. Тие носеа пупки бели цвеќиња, што симболизира жалост во Кина, јавуваат државните медиуми.