Како убива коронавирусот: Докторите имаат детали за неговото „дивеење“ по телото, од мозокот до стапалата

Се надеваме дека третманите ќе бидат поинтригантни отколку вирусот што го запре светот“.

Во последниве денови, во единицата за интензивна нега од 20 кревети, лекарот Џошуа Денсон прегледа двајца пациенти со респираторни проблеми, други пациенти чии бубрези се во сериозна состојба. Неколку дена порано, неговата анализа беше прекината кога неговиот тим се обидуваше да оживее млада жена чие срце застана. Сите пациенти имаа нешто заедничко, вели Денсон, пулмолог и специјалист за критична нега на Универзитетот Тулан, Медицински факултет.

„Сите беа позитивни на КОВИД-19“.

Бидејќи бројот на потврдени случаи на КОВИД-19 ширум светот се зголеми на 2,2 милиони, а смртните случаи надминаа 150.000, лекарите и патолозите се борат да ја разберат штетата што ја нанесува Коронавирус при пробивање низ телото. Тие разбираат дека додека белите дробови се главната точка на влијанието, нејзиниот опсег може да се прошири на многу органи, вклучително и на срцето и крвните садови, бубрезите, цревата и мозокот.