Лабораторијата во МАНУ отворена за анализи на Ковид 19

0
97

МАНУ ги чека првите брисеви за тестирање на КОВИД 19.

Подготовките за отворање на оваа лабораторија бараше поголемо време бидејќи карактеристиката на вирусот Ковид 19 бара и специфична подготовка на целиот простор, на апаратурата, заштита на луѓето кои ќе работат и веродостојност на резултатите, вели професорот Димовски раководител на лабораторија и дописен член на МАНУ.

Иницијална најава е дека кај нас ќе доаѓаат примероци од болниците во внатрешноста, не од Скопје. Но ќе видиме тоа е одлука во од ќе видиме, во однос на потребите кои ќе се искажат на дневна основа. Ние сме спремни, тестираме незивисно што ќе ни донесат. Генерално сме договорени да почнеме со 50 до 100 примероци дневно, вели Александар Димовски. .

Со ова според најавите на надлежните институции ќе се намали долгото чекање, бидејќи голем број граѓани реагираа дека чекаат четири до пет дена за резултати.