Пекинг денеска ги олеснува правилата за карантин

Кинескиот главен град Пекинг денеска планира да ги олесни правилата за карантин за некои домашни патници од области со низок ризик во Кина, бидејќи кинескиот главен град се подготвува за голем политички собир.Луѓето кои пристигнуваат од друго место во Кина повеќе нема да бидат потребни за да бидат ставени во карантин две недели освен ако не доаѓаат од области со висок ризик како што е Хејлонгјанг на северот и некои делови на Гуангдонг на југоисток.

Во моментов, дури и на кинеските државјани кои живеат во Пекинг не им е дозволено да се вратат дома без да минат во карантин, освен под посебни околности. Олеснувањето на правилата за карантин нема да важи за патниците од странство, велат изворите. Пекинг нема пријавено никакви локално пренесени случаи на вирус од 15 април. Државните медиуми во средата објавија дека парламентот ќе ја започне својата клучна годишна седница на 22 мај, последниот знак дека земјата се обидува да се врати во бизнисот како нормално.