Повеќе од 90 земји побарале итна помош од ММФ

„Никогаш не сме биле сведоци на згаснување на светската економија во историјата на ММФ“, рече Георгиева на конференцијата за медиуми преку интернет, заедно со лидерот на Светската здравствена организација (СЗО).

„Сега сме во рецесија. Тоа е многу полошо од глобалната финансиска криза, пред една деценија”, додаде таа.

Георгиева рече дека најтешко погодени се економиите во земјите во развој и растечките економии кои изгубиле скоро 90 милијарди американски долари.

ММФ е особено загрижен за пресвртот на неодамнешниот економски раст на африканските земји.

Георгиева најави дека ММФ ќе ја искористи својата резерва за вонредна состојба од 1 трилион американски долари за да им помогне на погодените економии, вклучувајќи ги и африканските земји кои инаку би требало да избираат меѓу борбата против новиот коронавирус и хранење на населението.