СЗО: Не знаеме до кога сето ова ќе трае и кога ќе се вратиме на нормала

Иако „последниве недели се забележани„ знаци на надеж во Шпанија, Италија, Германија, Франција и Швајцарија “, рече Ханс Клуге , иако бројот на пријавени случаи во Европа во последните десет дена е скоро двојно зголемен и скоро достигна еден милион “, додаде директорот на европскиот огранок на СЗО на прес-конференцијата во Копенхаген, емитувана на интернет.

Франс Прес вчера објави дека бројот на заразени во Европа надмина еден милион, но денеска има податоци дека сè уште не е достигнат тој број.

Клуге исто така рече дека „ова значи дека околу 50 проценти од случаите на Ковид-19 се во оваа област“. Повеќе од 84,000 луѓе во Европа умреле од „Ковид-19“, рече тој.

Вкупно два милиони луѓе се заразени до денеска со коронавирус ширум светот, со повеќе од 138,000 смртни случаи, според универзитетот Џон Хопкинс.

„Мрачното небо од оваа пандемија сè уште виси над европскиот регион … следната недела ќе биде клучна за Европа“, додаде Клуге.