Стравичен пад на цената на нафтата: Има ли крај

Цената на нафтата на берзата во Њујорк падна на речиси 11 долари за барел, јавуваат агенциите. Тоа е всушност најниска цена на нафтата од 1998 година, со што продолжи падот од скоро 40 отсто поради намалувањето на производството, но и пандемијата на коронавирусот.

Причина е недостигот на капацитети за складиштење на големите нафтени резерви кои настанаа по падот на побарувачката.

Инаку Опек сојузниците постигнаа договор пред десет дека за намалување на производството и цените на нафтата минатата недела на светските пзари остро паднаа, затоа што вложувачите се плашат од падот на побарувачката поради притисокот на корона кризата на светската економија.