Уште 570 починати во Италија, Конте: Тешка одлука, но мерки до 3 мај

Уште 570 лица заразени со коронавирус починаа во Италија во последните 24 часа, но притисокот врз италијанските болници продолжи да опаѓа, според најновите податоци на Агенцијата за цивилна заштита. Премиерот на земјата, Џузепе Конте рече дека мерките воведени во Италија продолжуваат до 3 мај, со одредено олеснување.

„Продолжуваме со мерки за ограничување до 3 мај, тоа е тешка одлука, но неопходна, за што преземам целосна политичка одговорност“, рече тој.

Сепак, ќе се воведе некое олеснување, како што се отворање книжарници, продавници за додатоци и облека за деца, тоа е прецизирано.

Конте ги повика сите граѓани да ги почитуваат мерките и да бидат многу внимателни за време на Велигден, бидејќи лудо би било да се уништат сите заложби направени досега. „Ако се откажеме сега, ризикуваме се да почне од почеток“, предупреди тој.

Извор НоваТв