Филипче: Лабораторијата во МАНУ наместо оваа во функција ќе биде ставена следната недела

Лабораторијата во Македонската академија за науки и уметности – МАНУ, во функција за тестови за коронавирус, ќе биде ставена идната седмица, изјави на онлајн прес конференцијата што се одржа вечерва министерот за здравство Венко Филипче.

Оваа лабораторија ќе има капацитет да извршува 100 тестови дневно, со што значително ќе се зголемат капацитетите на здравствениот систем. Таму ќе се тестираат материјалите од болниците во внатрешноста, а резултатите ќе се добиваат за еден ден што е од исклучителна важност. – рече Филипче.

Министерот за здравство додаде дека и покрај големите напори на вработените, оваа лабораторија не беше оспособена за вршење на тестови за коронавирус до изминатиот четвртокак, како што беше најавено, поради објактивни фактори и потешкотии кои се појавиле во текот на процесот на приспособување на чувствителната опрема за сосема друга намена од примарната.