Шефот на СЗО предупреди: Светот требаше внимателно да не слуша

Шефот на Светската здравствена организација денес рекол дека тие рано предпредувале на најголем степен на аларм поради новиот коронавирус, но истакнал дека за жал сите земји не го послушале нековиот совет.

Тедрос Адхан Гебрејесус рекол дека СЗО предупредила дека епидемијата на Ковди-19 претставува опасност за јавното здравство и тоа во моментот кога во Кина биле регистрирани само 82 случаи.

-Светот требаше внимателно да ја слуша Светската здравствена организација, рекол Гебрејесус.

Од декември кога се појави вирусот во Кина до сега во светот се заболени повеќе од три милиони луѓе. Починале 209 илјади лица а оздравени се скоро 900 илјади.