Њујорк дозволи склучување брак преку видео врска

Властите на американската сојузна држава Њујорк ќе им дозволат на нејзините жители да склучуваат брак на далечина преку видео-врска поради пандемијата од коронавирусот, објави во саботат демократскиот гувернер Ендрју Куомо на средбата со новинарите пренесувана преку неговата интернет страница.

„Денеска ќе потпишеме указ кој ќе им овозможи на луѓето во режим на далечина да добијат брачни сертификати, а службениците да ги одржуваат брачните церемонии преку видео линк. Кога станува збор за бракот не може да има никави оправдувања“, рече Куомо.