Банкротира една од најстарите авиокомпании во светот

Колумбиската авиокомпанија „Авианка холдингс“, втората по големина латиноамериканска компанија и една од најстарите во светот, поднесе барање за банкрот.

До банкрот дојде по крајниот рок за исплата на обврзниците, а колумбиската влада не одговори на нивните барања за помош.

Доколку не успее да излезе од банкрот, „Авианка“ ќе биде една од првите најголеми носители во светот што не успеа поради пандемијата на вирусот а, што предизвика пад од 90 проценти во глобалниот воздушен сообраќај, објави синоќа „Гардијан“.

„Авианка“ не работи на редовни патнички летови од крајот на март, а повеќето од 20.000 вработени немаат добиено плата од почетокот на кризата. Портпарол на Авион за „Ројтерс“ изјави дека компанијата сè уште се обидува да обезбеди државни заеми.