Борис Тадиќ: Вучиќ создава опасни поделби во општеството

Претседателот на Социјалдемократската партија и поранешен српски претседател Борис Тадиќ синоќа ја повика српската опозиција да се обедини, обвинувајќи го актуелниот Александар Вучиќ за создавање поделби и опасна состојба во општеството, што води кон посериозни конфликти. „Едноставно, ние сме во конфликт, Вучиќ создаде таква состојба во општеството, состојба на неодржливи поделби. Тоа е опасна ситуација за секое општество, но Вучиќ е тој што е одговорен за создавање таква атмосфера“, рече Тадиќ во интервјуто за Н1 телевизија. Тој додаде дека претседателот на Србија „сака да избегне соочување со вистината“, оценувајќи дека Вучиќ владее со помош на „кланови и фаланги“ и дека „многу од нив се чисти криминалци и силеџии“, организирани како интересни групи. „Овие луѓе исто така ќе го бранат она што го освоија со насилство … Ова не изгледа како политичка организација што мирно би ја предала власта“, рече Тадиќ. Тој оцени дека Вучиќ „применува мимикрија“ однесувајќи се како едно лице во партнерски контакти со службени лица и политичари на Западот и принудувајќи пријателски односи со лидерите на Русија и Кина, и сосема поинаку во домашното политичко поле. „Ова е лудило на кого секој ден се гради споменик“, рече Тадиќ, додавајќи дека Вучиќ се плашел од времето што доаѓа и од обврските што ги направил заедно со Томислав Николиќ, кога добија поддршка во меѓународната заедница за консолидирање на власта. Поранешниот српски претседател, исто така, оцени дека меѓународната заедница многу добро знае кој е Вучиќ и како тој владее и дека „сите го гледаат тоа“ затоа што постои „тивко и невидлив книговодство на дипломатијата“ што бележи се. Тадиќ предложи единство на опозициските партии, посочувајќи дека иако дел од опозицијата се залага за бојкот, тој ќе оди на гласање, ќе постигне резултати со влегување во Парламентот, ќе заземе места, потоа веднаш ќе прогласи бојкот на Парламентот и ќе продолжи „активен бојкот на кампањите на владејачкиот режим“. Борис Тадиќ беше претседател на Србија од 2004 до 2012 година.

Извор opsever