ВМРО е за компромис, но не и за ултиматум за датумот на изборите

Македонските партии се залагаат за консензус за датумот на изборите, но ниту еден не презема чекори за да започне дијалог. Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, вели дека неговата партија не подлегнува на ултиматумите од Заев, но додава дека опозицијата е подготвена за компромис.

Техничкиот премиер пак, се надева на дијалог со опозицијата или во спротивно според него изборите треба да се одржат на 21 јуни.

И албанските политички партии се залагаат за датум со консензус. Во меѓувреме, од кабинетот на претседателот Стево Пендаровски велат дека без приближување на ставовите, нема да се свика нова лидерска средба.

Извор АлсатM