Вучиќ: Мислам дека Трамп не е на страната на Србија за косовското прашање

Претседателот на Србија, Александар Вушиќ изјави дека европските земји се повеќе се занимаваат со дискусијата за Белград и Приштина, и додаде дека „големите“ си даваат за себе право дека сè е во нивни интерес и дека „тие имаат право да прават што можат“.

На прес-конференцијата, Вучиќ рече дека на големите земји не им е важно што мислат Србите и Албанците за решавање на косовското прашање.

Говорејќи за албанските организации во Соединетите држави кои испратиле писмо до претседателот Доналд Трамп, во кое бараат да ја смени политиката на Балканот, што ја гледаат како резултат на српското лобирање, Вучиќ рече дека тој никогаш не ги потценил иницијативите на Албанците во Америка, бидејќи тоа е „силен фактор“.

„Мора да се грижиме за тоа. Мислам дека Трамп не е на страната на Србија, но мислам дека тој е човек кој сака да ја слушне и нашата страна“, рече тој.

Вучиќ изјави дека „никогаш во неговиот живот“ никој не му кажал дека постои идеја да се разменат 17 српски села во Косово за Прешево, Бујановац и Медвеџа и дека тој никогаш не коментирал за такви работи затоа што тој само слушнал за нив во медиумите.

– Јас не одговарам на тие идеи затоа што е сосема бесмислено. Кога ќе го погледнете Медвеџе, можете само да се насмеете, затоа што 6,6 проценти од Албанците живеат во Медвеџа. А каков е спорот меѓу Бујановац и Прешево? Не забележав дека тие се. Во Бујановац живеат 42 отсто Срби, не разбирам за што станува збор? Какви 17 села, па ние имаме четири српски општини на северот и уште шест непризнаени мнозински општини“, рече Вучиќ пред новинарите.

Тој рече дека нема проблем со тезата дека косовското прашање не може да се реши со промена на границите.

„Тука ние ги имаме нашите граници според Уставот на Србија и Резолуцијата 1244. И да видам што ќе направите сега“, рече тој.

Српскиот претседател рече дека се плаши од тоа што многумина сметаат дека решението на проблемот на Балканот е исклучиво во понижување на Србија и дека тоа не е можно затоа што проблемот само ќе се зголеми доколку и понатаму се создава нерамнотежа во регионот.

„Сè на Балканот мора да биде плод на компромис, а победи може да се бараат само во економијата, а не во териториите и протерувањето на другите“, рече тој.