Грција: Данокот од КОРОНА ВИРУСОТ ќе биде над 600.000 нови невработени

Поради пандемијата на коронавирусот невработеноста зема сериозен замав. Само до јули се предвидува дека повеќе од 600.000 Грци ќе останат без работа. До сега бројката, само од март до мај се искачи на над половина милион. И рапидно расне.

Грчката федерација на претпријатија (СЕВ) бара веднаш да се искористат 1,4 милијарди евра од Европската програма SURE. Со неа секое лице би добило 483 евра по лице за пет месеци што би го ублажило ударот.

Над 13.000 луѓе останале без работа во гранката туризам.

Извор  plus24